Bianca de Ruiter hult 'oude meesters in een modern jasje'

Redactie - 11 juni 2008
Bianca de Ruiter met haar \'omgetoverde\' David van Michelangelo voor eetcafé De Lamoraal. (Foto Ton Voermans)

ALKMAAR/BERGEN - Niet iedereen heeft een portret van zichzelf, vrouw, kind of desnoods geliefd huisdier aan de wand hangen. Bescheidenheid, drempelvrees, bang voor de kosten of nog nooit over nagedacht. Daar hoeft nu geen reden meer voor te zijn. Gewoon naar de expositie gaan van Bianca de Ruiter in eetcafé De Lamoraal in Bergen en meedoen met de prijsvraag die zij heeft uitgeschreven. Bianca doet de rest voor de prijswinnaar.

"Mijn laatste expositie was alweer zes maanden geleden. Het begon te kriebelen om weer iets leuks te doen. Ik ga exposeren in De Lamoraal met als thema 'oude meesters in een modern jasje'. Ik probeer er echter altijd iets extra's aan te koppelen. In 2005 heb ik tijdens de Holland Art Fair meegedaan met de stichting Kunst voor Kinderen. Dat betrof een inzamelingsactie voor jonge Tsunami-slachtoffers. De bezoekers konden bij een gift van minimaal vijf euro meedoen aan een prijsvraag. Er is toen behoorlijk veel geld ingezameld en ik heb het portret van de winnares gemaakt. Een dergelijke actie wil ik nu ook aan deze expositie koppelen", legt Bianca de Ruiter (1963), die woont en werkt in Alkmaar uit.

Mensen in Nood

Met 'oude meesters in een modern jasje' kunnen bezoekers van De Lamoraal op de coupon invullen wat het oudste en jongste originele kunstwerk is wat Bianca de Ruiter heeft 'omgetoverd' tot een afbeelding in een modern jasje. Op de expositie zijn werken te zien geïnspireerd op de Gevleugelde Victorie van Samothrace, de Venus van Milo, Piëta, David, Schepping van Adam, Mona Lisa, Annunciatie, Granduca Madonna en het Meisje met de parel. "Het ingezamelde geld wil ik overmaken aan Mensen in Nood. Die organisatie kan, zeker gezien de rampen in Birma en China, dat geld goed terecht laten komen. De winnaar van de prijsvraag mag zelf bepalen van wie ik een portret schilder. Ik heb dan eerst een interview met degene die ik portretteer - belangrijk om iemands karakter terug te kunnen laten komen in het schilderij - en ik maak een foto. Mensen hoeven dus niet te poseren", legt Bianca uit.

Bianca heeft 'wat' met de oude klassieke werken. "Er is zoveel mooie oude kunst, maar slechts een beperkte groep mensen bezichtigt die werken. En dan vooral in buitenland. In musea daar zie je nog wel eens klasjes met kleine kinderen voor een schilderij zitten. Dat gebeurt in Nederland haast niet. In deze retrotijd vind ik dat deze werken wel wat meer onder de aandacht gebracht mogen worden. Niet als iets zwaars, maar gewoon omdat het mooi is. En dan mag dat best op een toegankelijke manier."

Vanuit een geabstraheerd realisme schildert Bianca de Ruiter gestileerde, veelal vrouwelijke modellen. Eerst in contrasterend zwart/wit maar recentelijk bepalen ook felle kleuren haar palet. Haar schilderijen met een krachtig spanningsveld verwijzen volgens haar naar een cruciale verandering in de westerse cultuur. "Vrouwelijke en mannelijke rolmodellen evolueren en een stereotype passieve vrouw wordt meer masculien, terwijl de man ook zijn zachte kant mag tonen. Al in de klassieke oudheid konden vrouwen zich spiegelen aan godinnen als Venus en Diana, die gelijkwaardig waren aan de mannelijke bewoners van de Olympus."

De expositie in De Lamoraal, Oude Prinsweg 7 te Bergen, is te bezichtigen tot en met 25 juli. Voor de prijsvraag kunnen met gift (minimaal 5 euro) coupons, die aanwezig zijn in De Lamoraal, tot 21 juni daar worden ingeleverd, maar ook bij Weekblad De Duinstreek, Stationsstraat 1, Bergen. Met de winnaar wordt contact opgenomen. Het portret, geschilderd in acryl, wordt na voltooiing gepubliceerd in De Duinstreek.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer nu

Om een reactie te plaatsen moet je eerst inloggen.

Overig nieuws

Springplank voor subtoppers14 juni 2008 12:00
Tuinweekend Schermer13 juni 2008 09:19
Schetsen voor kunstproject13 juni 2008 09:11
Broedende grutto's bekijken12 juni 2008 09:19
Ecologische tuinmarkt12 juni 2008 08:50
 INGEZONDEN Jules Verne goes China!8 juni 2008 00:04


 

Schrijf mee


VERGETEN?
 

Meeschrijven? Maak een account aan!

Stelling

'Als Nederland het EK wint, kan de huldiging het best rond de Alkmaarse grachten plaatsvinden. Daar liggen namelijk weinig woonboten.'

Lokale advertenties

Vacatures

Agenda

7 jun.
Spinbaltoernooi
13 jun.
Kosmo Theater Produkties met de musical "Al die Jazz"
14 jun.
Kunstroute Alkmaar Noord
Naar de agenda | Voeg een agendapunt toe

Lokale advertenties